Covid19: De autonome regio Valencia ( waar wij ons bevinden) heeft op dit moment code oranje. Quarantaine bij terugkeer is niet meer verplicht, niet essentiële reizen zijn niet meer verboden. Marnes zelf bevindt zich volledig geïsoleerd en al het personeel woont ter plekke of in de nabije omgeving. We vormen dus onze eigen veilige bubbel.

Onze expertise en deskundigheid verkorten uw herstelperiode en verminderen de kans op herval

Somatoforme stoornis

Een somatoforme stoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor (soms nog) geen somatische oorzaak (lichamelijke ziekte) gevonden is. De patiënt ervaart reële lichamelijke klachten, die niet ingebeeld zijn. De klachten zijn ook niet bewust of doelbewust nagebootst. Soms is de relatie met psychische oorzaken te leggen, maar niet altijd.

Bekijk deze videogetuigenis

Meer dan 20 jaar ervaring

Na meer dan 20 jaar ervaring met het behandelen van somatoforme stoornissen in een ambulante setting kwam dokter Aelbrecht tot de conclusie dat er via klassieke ambulante behandeling soms niet voldoende kan worden tegemoetgekomen aan de ware noden van een patiënt met een somatoforme stoornis en dat een intensieve, gespecialiseerde behandeling in een speciaal voor deze doelgroep opgerichte instelling de beste garantie is op zowel blijvend herstel als een beduidend kortere herstelperiode. Met dat doel voor ogen werd Marnes GGZ opgericht.

Somatoforme stoornis

U bent het slachtoffer van een somatoforme stoornis

Het Marnes behandelprogramma voor een somatoforme stoornis start reeds tijdens de intakeprocedure (die vooraf in Nederland plaatsvindt) met een uitgebreide anamnese, waarbij wordt onderzocht in welke omstandigheden de somatoforme stoornis is ontstaan en hoe deze verder is geëvolueerd (is de somatoforme stoornis geleidelijk ontstaan of ontstond deze plots na een bepaalde gebeurtenis of emotionele shock?). We nemen hierbij ook de levenswijze van onze patiënten onder de loep om te zien of hier zo nodig bijgestuurd kan worden (chronische stress, spanningen, eetgewoonten, dag/nachtritme, familiale omstandigheden…). Daarnaast bekijken we of eventuele traumatische ervaringen in het verleden een rol kunnen hebben gespeeld.

Indien u in aanmerking komt voor een behandeling binnen Marnes GGZ wordt er eveneens een uitgebreide labo-diagnose aangevraagd bij de huisarts. We wensen immers uit te sluiten dat er onderliggende lichamelijke aandoeningen (mede) aan de basis liggen van uw levenskwaliteitsprobleem.

Deze labo diagnose kan bestaan uit:

 • een basis bloedonderzoek
 • het meten van de neurotransmitters
 • een analyse van het volledige endocriene systeem
 • een evaluatie van een aantal vitaminen en mineralen

Na deze intakeprocedure kan de dagbehandeling in het Marnes van start gaan.

Het Marnes behandelplan voor somatoforme stoornis kan bestaan uit:

 • in de eerste plaats voldoende rust en prikkelloosheid voor de geest en voldoende ontspanning voor het lichaam
 • de juiste psychotherapeutische ondersteuning
 • samen met een psychotherapeut bekijken we wat er dient geoptimaliseerd te worden in de manier waarop het leven wordt georganiseerd en geleefd
 • een individueel psychomotorisch oefenplan
 • lichaamsgerichte traumatherapie indien nodig
 • individuele lichaamsgerichte therapie om opnieuw een goed contact met het eigen lichaam te herstellen
 • een op maat gemaakt individueel voedingsplan

De duur van het Marnes behandelplan voor somatoforme stoornis bedraagt 31 dagen

Van rups naar vlinder.

Al zeker 10 jaar kampte ik met een somatoforme stoornis. Denk aan; overmatig transpireren, hartkloppingen, paniekaanvallen, rusteloze benen, pijnlijke gewrichten, niks meer kunnen onthouden, vermoeidheid en moeilijk kunnen concentreren:

Van 17 t/m 27 jaar heeft mijn leven er heel anders uitgezien dan hoe je het normaal op die leeftijd   zou verwachten. Dan zou je in de bloei van je leven moeten kunnen zijn, uitgaan, sporten, full time werken, een relatie krijgen, gaan samenwonen, onbezorgd genieten van het leven. Maar van die 10 jaar heb ik een aantal jaar 24/7 op bed gelegen in een donkere slaapkamer omdat ik geen prikkels, licht en geluid meer kon verdragen en geen kracht in mijn benen had om op te staan.

Na een jarenlange zoektocht kwam begin 2020 MarnesGGZ op mijn pad. Alles in mij zei dat dit de plek was waar ik naar toe moest gaan.

Bij aankomst werd ik erg warm ontvangen en kon haast niet bevatten op wat voor mooie plek ik was beland. Ik wist maar al te goed dat dit geen vakantie ging worden maar het klimaat, de prachtige omgeving, het resort en alle bijbehorende faciliteiten maakte het wel zeer aangenaam en kwamen het herstel alleen maar ten goede.

Mijn 32 dagentraject op Marnes ging van start en ik was zowel intens zenuwachtig als intens enthousiast voor wat komen zou. Hetgeen waar ik al direct erg veel baat bij had was de dag structuur en regelmaat die werd gehanteerd.

In de ochtend en middag volgde ik, persoonlijk op mij afgestemd, verschillende soorten therapieën. De ene dag had je bijvoorbeeld; psychotherapie, psychomotorische therapie en een groep en de andere dag had je lichaamswerk, psycho-educatie en psychosociale therapie. Dat al deze specialiteiten, diensten en ervaringen onder 1 dak zitten, maakt Marnes zo uniek. Waar je in Nederland eens per twee weken een uur met een psycholoog kan praten, wordt er bij Marnes op alle vlakken in een korte periode intensieve aandacht aan besteed.

Een ander onderdeel waar ik veel baat bij had en heb is voeding. Dr. Peter Aelbrecht stelde voor mij specifiek een voedingsplan op. Na een tijdje begon ik mij steeds beter te voelen en had ik steeds meer energie

Kirsten van Hoof, 27 jaar, Tilburg
Liefdevol en empatisch

Wij zijn Annemiek (verpleegkundige van beroep) en Wim (cultureel antropoloog, thans werkend bij het Ministerie van Justitie), beiden 62 jaar. Bij beiden is een somatoforme stoornis (type burn-out) vastgesteld. Op internet hebben wij gezocht naar een holistische aanpak omdat de ambulante behandeling, zoals 1 uur per week een gesprek met een psycholoog, geen resultaat opleverde. In Nederland konden wij een dergelijke kliniek niet vinden. Zo kwamen wij terecht bij de Marnes GGZ.

Bij aankomst bij Marnes GGZ kwamen wij in een warm bad. De betrokkenheid van behandelaars en verzorgend personeel bleek hartverwarmend: zò liefdevol en empathisch. Dit zonder één uitzondering. De voor een deel groepsgerichte en deels individueel georiënteerde behandelingen hebben, in hun onderlinge samenhang, enorm bijgedragen aan het positieve eindresultaat. Elke dag werden de behandelingen binnen het team geëvalueerd en eventueel aangepast aan de behandelingen van de daaropvolgende dag.

Het traject bij Marnes GGZ is zeer intensief. Zes dagen in de week van 08.00 – 20.00 uur.

Dit alles vond plaats in een prachtig resort. Zowel de ligging van het resort, als het resort zelf, geven we een 10.

De combinatie van de voortdurende persoonlijke aandacht, de rust, het weer, de omgeving, het heerlijke met veel zorg bereide eten, alsmede het ontstane groepsgevoel, heeft bijgedragen aan het herstel, althans voor een groot deel, van onze klachten. Na thuiskomst moet hetgeen bij Marnes GGZ is aangereikt en/of aangeleerd, uiteraard worden voortgezet, maar zeker is dat wij veel beter uit de Marnes GGZ zijn teruggekomen dan toen we daar arriveerden.

Door ons wordt Marnes GGZ zéker aanbevolen bij anderen. Wij zijn heel dankbaar dat we de mogelijkheid hebben gehad om naar de Marnes GGZ te kunnen gaan.

Annemiek en Wim.

Annemiek en Wim, 62 jaar

Marnes is er voor u

Ik wil graag een gesprek rond het behandelprogramma voor een somatoforme stoornis